køkkenlåger

Ny køkkenlåger fra Nygammeltkøkken

For blot et par generationer siden, var det ganske normalt at have tjenestefolk i huset. De bedre stillede familier kunne både have kokkepige, husbestyrerinde, tjenere, og nogle havde endda en butler til at sørge for alt det huslige arbejde. Vi genoplever på TV hvordan de store familier før i tiden levede med tjenestefolk, i serier som ‘Herskab og tjenestefolk’, Downton Abbey’ eller i vores egen landeplage ‘Matador’, hvor Laura nok skulle sørge for at holde godt styr på køkkenet. En tid der er fremstillet som ganske idyllisk, men som i virkeligheden nok har været ret så hårdt arbejde.

Dengang var køkkener nærmest gemt væk fra herskabet og ofte placeret i kælderen, eller andetsteds i huset, for ikke at genere herskabet med røg, stegeos eller skramlen med potter og pander. Køkkenet var til gengæld tjenestefolkenes domæne, der var her de samledes, spiste deres måltider og planlagde dagens gøremål.

Alt omkring madlavning og køkkentjeneste var på den tid normalt kvindens arbejde. Kokkepigen varetog dagens måltider og holdt styr på et køkken der både havde spisekammer, viktualiekælder og gammeldags brændekomfur. Det var en tid uden hverken køleskab, fryser, mikrobølgeovn eller andre moderne apparater, det var ikke engang sikkert at der var indlagt rindende vand. Det var et hårdt og tidskrævende arbejde at tilberede de daglige måltider.

Køkkenlåger i mere end en forstand

I dag kan man få indrettet og designet køkkener der er så moderne, at kokkepigen Laura nok ville havde troet det var noget der hørte til i et rumskib. Man kan også få foretaget en komplet køkkenrenovering af sit gamle køkken af foretagender som www.nygammelt.dk, der specialiserer sig i skabe fornyelse af køkkener, udskifte køkkenlåger osv. Køkkenet er i dag blevet et helt andet rum i huset – et sted der ikke længere er gemt væk, men derimod et samlingspunkt for hele familien. En udvikling og forandring af køkkenet der så småt begyndte med parcelhusene i 1960’erne og 1970’erne, og som i dag har gjort køkkenet til husets måske vigtigste rum, hvor selv manden er begyndt at kokkerere.

Men dengang, nede i kælderen hos Laura, var der helt andre boller i suppeterrinen. Mænd holdt sig på behørig afstand af kødgryderne og kokkepigen sørgede for dagens måltider. Selv om der stadig skulle skovles kul, koks eller brænde i komfuret, og mange af de store middage i huset skulle planlægges og forberedes flere dage i forvejen, så blev der ved hjælp af knofedt og ganske få køkkenredskaber, alligevel tilberedt god, solid og velduftende mad i kælderen hos de ‘tyende’, som tjenestefolkene kaldtes dengang.

køkkenlåger

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *