chokoladekarameller og frugtkarameller

Fisk eller chokoladekarameller?

Der findes en lille svensk fætter af en sild, der kaldes ‘surstrømming’. Egentlig er det blot en helt almindelig ung østersøsild der er konserveret ved hjælp af en ældgammel metode, fra dengang man ikke havde nok salt til at lave almindelige saltsild og derfor fandt på en alternativ metode til at præservere fisken på. En så alternativ måde, der gjorde den lille fisk berømt – eller måske snarere berygtet.

Silden er fermenteret og lagret gennem en periode på flere måneder, for at opnå den meget – gentager: meget – specielle smag. Fermenteret er egentlig blot et andet ord for, at fisken er gået halvvejs i forrådnelse. Men denne helt specielle gæringsproces danner altså en række syrer, der konserverer fisken og gør den langtidsholdbar.

Det der nok har gjort den svenske surstrømming nærmest verdensberømt, er lugten. Eller skulle man sige stanken. For surstrømming lugter ualmindelig kraftigt af rådden fisk, og er da også blevet karakteriseret som en af verdens mest ildelugtende madretter. Stanken af rådden fisk siges at være så kraftig, at dåser med surstrømming altid bør åbnes udendørs. Dels for ikke at få stanken ind i huset, dels fordi gæringsprocessen inde i dåsen kan være så kraftig – og endda danne gasarter – at der er chance for at dåsen nærmest eksploderer når den åbnes. Af samme årsag har flere svenske lufthavne nu forbudt passagerer at medbringe surstrømming i deres bagage, det ville ganske simpelt være katastrofalt hvis hvis sådan en dåse sprang læk under en flyvning.

Så hellere en chokoladekaramel, tak

Mens der stadig er mange svenskere der stadig nyder den traditionelle ret ved diverse højtider, og spiser den på knækbrød med kartoffel, så er surstrømmingen for andre gået hen og blevet en slags manddomsprøve. Ganske ligesom med chilipebre, hvor man dyster om hvem der tør spise den stærkeste, så kræver det tilsvarende mandsmod af høj kaliber, at spise en vaskeægte surstrømming.

Nuvel, der er dem der har behov for at bestå manddomsprøver – og smag og behag er jo heldigvis forskellig. Men mange vil nok mene, at hvis man alligevel er i nærheden af Sverige – og forholdsvis tæt på klippeøen Bornholm – så ville det umiddelbart være en mere fristende og delikat affære, at rejse forbi solskinsøen og nyde en mindre krads røget sild fra de bornholmske røgerier. Så kunne man samtidig tage en tur ind forbi www.karamelleriet.com i Svaneke, og udse sig et par lækre chokoladekarameller eller frugtkarameller, som en passende dessert. Velbekomme!

Lakridskarameller

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *